Můj názor na bosou chůzi

2022-08-09 16:45

 

V dnešní době probíhá velký boom chození na boso. Dozvídáme se všechny přednosti bosé chůze a obklopují nás reklamy na Barefoot nebo ponožky Skinners a podobně.  

Principem těchto výrobků je umožnit noze pohybovat se, jako by byla bosá. Hlavním rozdílem od klasických bot je vždy měkká podrážka, která kopíruje terén, a dostatečná šířka boty, která ani malinko nestlačuje prsty k sobě, boty nemají opatek a poskytují tak kotníku volný pohyb.

Takové obutí (nebo oblečení ponožky Skinners) umožňuje našim nohám posilovat svaly i vazy nohy, upevňovat ji ve správném postavení, zlepšit stabilitu těla, díky řetězovým svalovým reakcím a kloubním spojením posilujeme správné postavení těla, lépe takto dýcháme a okysličujeme organismus, masírujeme nepřímo vnitřní orgány, čímž zlepšujeme trávení, myšlení atd., zpevňujeme pánevní dno…. Všude na internetu a v knihách se dozvídáme nesčetné množství výhod.

Já sama bosou chůzi velice uznávám, ale rovněž uznávám zlatou střední cestu. Všechny výše popsané výhody platí pro zdravé nebo mírně nefunkční nohy. Pokud noha nebo jiná část pohybového aparátu (jako např. záda, kyčle, kolena apod.) vykazuje známky disbalance, je velmi vhodné, prvně si nechat udělat vyšetření u podiatra. Podiatrie je věda zabývající se právě funkčností nohy a správný podiatr kontroluje a pomocí různých technik stabilizuje celý pohybový aparát, který s nohou bezprostředně souvisí. 

V dobách, kdy lidé ještě chodili bosí, měl člověk mnohem větší a všestrannější tělesnou námahu, sedělo se minimálně, jednostranných pohybů se dělalo minimálně, chodilo se po hlíně a trávě atd. Tím pádem měla většina lidí správně vyvinutý svalový korzet, vybalancovanoý kosterní systém a přirozeně postavenou nohu, s vyvinutými klenbami, prstce (prsty na nohou) ve správném postavení atd., přirozeně správnou chůzi. To dnes bohužel většině z nás chybí. Většina dospělých má zafixovány různé asymetrie a chybné pohybové stereotypy. Opravdu mnoho lidí špatně našlapuje, špatně se odráží, má nesprávné postavení těla a další chybičky, které způsobují vybočenou patu, propadlou klenbu, záněty šlach, vbočený palec, ostruhy, otlaky a další problémy, které jim znepříjemňují život. Pokud tito lidé budou dále nesprávně chodit a zdeformované nebo poškozené části nohy ještě ani neochrání pevnou botou a vložkou v botě, myslím si, že jim bosá chůze může naopak uškodit.

Ovšem po té, co se „krok po kroku“ naučíme chodit tak, abychom využívali nohy správně, a necháme si udělat vyšetření na podiatrii, můžeme bosou chůzí opravdu výše uvedené problémy zmírnit až odstranit nebo jim předejít.

Ještě bych ráda zdůraznila, jak důležité je nechat nohy zvyknout na bosý způsob chůze. Vyrazit pomalu na krátkou procházku v přírodním terénu a délku trasy postupně prodlužovat. Náhlý přechod na bosou chůzi obvykle způsobí bolesti a nepohodlí, což nás odradí.

Musím zmínit i kontraindikace, kdy barefoot obuv není vhodná. Rozhodně by ji neměli nosit diabetici, lidé s neuropatií a artrózou nohy, není vhodná při vysoké nožní klenbě a při hypermobilitě. Není vhodná ani u dětí, které mají flexibilní plochou nohu!!!

Jestli tedy chcete začít praktikovat tu úžasnou a zdravou bosou chůzi, dobře vyzkoušejte boty přímo v obchodě, přečtěte si alespoň minimum o nejčastějších chybách při chůzi a tyto chyby dejte do pořádku, vyrazte na procházky po polňačkách a loukách, procházky pomalu postupně prodlužujte, vnímejte a soustřeďte se na to, jak nohy pracují, a hlavně své nohy milujte a každý den jim poděkujte za to, že vám umožní pohybovat se.

A vězte, že se vám za nějaký čas nohy odmění vylepšením funkce celého těla a větším potěšením z pohybu.