Mykóza nehtů

2023-03-27 17:15

Mykotické = plísňové onemocnění nehtů je bohužel velmi častý problém, jehož řešení je složité a na dlouhou trať. Proto bych vám ráda nastínila, jaká udělat preventivní opatření a jak si poradit s případnou léčbou.

Nejznámější z ne mála příčin je pobyt v sauně a wellness, potivé nohy, nesprávná hygiena. Mykózu ale můžeme dostat i od zvířat, z hlíny, přemnožením přirozeně usídlených bakterií v našem těle. Podporují ji onemocnění, která snižují pH pokožky (např. diabetes), také chemo a radioterapie, snížená imunita apod.

Nejčastější projevy každý poznáme. Obvykle jde o barevnou změnu nehtu. Vytvoří se žlutá, hnědá nebo hnědočerná skvrna či proužek. Jindy nehet ztratí lesk, dojde k jeho ztluštění nebo jiným deformitám. Bohužel ne vše, co se zdá jako mykóza, opravdu mykóza je a zároveň ne každá mykóza se projeví zcela typicky. Rozhodující jsou pouze výsledky stěrů! A kvůli variabilitě bakterií a častému kombinovanému výskytu více druhů bakterií najednou není bez stěrů nikdy jisté, že předepsaný lék opravdu zabere. Pokud tedy dermatolog napíše léčbu „od oka“, může se tím celý proces léčení pořádně protáhnout.

Existuje veliké množství druhů mykotických bakterií. Vyznat se v nich je úctyhodná práce odborníků. Pro nás je důležité, že všeobecně platí, že se živí keratinem (keratin je bílkovina obsažená v kožních strukturách) a nejvíce se množí tam, kde není přístup světla, je tu teplo a vlhko (proto jsou tolik ohroženi lidé s nadměrně potivýma nohama). Vyhovují jim všechny nerovnosti a rýhy na nehtech. Usidlují se lehko na pokožce, která nemá dostatečně kyselé PH. Některé z těchto bakterií potřebují vzduch, jiné se více množí bez přístupu vzduchu.

Zde bych udělala malou vsuvku. Je rozporuplné, je-li vhodná při postižení mykózou modeláž a protetika nehtů. Právě proto, že některé bakterie potřebují k množení prostředí bez vzduchu, modeláží jim umožníme rozmnožování. Jindy při nesprávně udělané modeláži vznikají pod přípravkem bubliny, do kterých se dostává voda, čímž hned vzniká útulné hnízdečko pro bakterie. Pokud tedy při postižení mykózou nutně žena potřebuje upravené nohy na nějakou akci, může jí pedikérka vyhovět, ale mělo by se rozhodně jednat jen o krátký čas! Pokud ženy postižené nehty místo léčení zakrývají lakem na nehty nebo dokonce umělými nehty, může se stát, že po pár letech už nebude co léčit.

Aby se člověk nemusel trápit složitou léčbou mykóz, je pochopitelně nejlepší udělat vše, abychom jim předešli. Asi nemusím zmiňovat správnou hygienu, protože víme, že čistota je půl zdraví. Pracovat na silné imunitě a správně se stravovat je též normální a rovněž důležité pro celý organismus. Nezapomínejme ale, že je nutné stále držet nohy v suchu. Takže měnit propocené ponožky, po koupeli dostatečně otřít i prsty a meziprstí, nosit vzdušné boty…. Důležitou prevencí je udržování správného PH pokožky. A to například výběrem vhodných krémů nebo oplachem vodou s octem (s výjimkou diabetikú a lidí s kožním onemocněním!!). Stačí jednou týdně na 5 minut ponořit nohy do vody s octem v poměru 10:1, ocet (nejlépe jablečný) okyselí pokožku a znesnadní tak usazování jakýchkoli bakterií. Navíc ocet odstraňuje zápach. Protože se mykózy živí keratinem, odstraňujte jednou týdně vyšší nános pokožky pemzou.  Pokud denně používáte tvrdé a neprodyšné pracovní boty nebo míříte do sauny či bazénu, použijte před tím i potom antibakteriální krémy nebo gely nebo jiný přípravek s antimikrobiálními účinky. Například manuku či tee three. Využívejte antimikrobiální spreje do bot, ponožky noste bavlněné, protože ty sají pot, a nejlépe se stříbrnými vlákny. Nehty nenechávejte narůst dlouhé, aby se pod nimi nemohla usazovat špína a odumřelé nehtové buňky. Pokud se tak stane, opatrně vše vyčistěte.

K prevenci nebo léčbě mykotických nehtů se využívají spreje, kapky, tinktury nebo oleje. Mast se nedostane přes silnou keratinovou vrstvu, masti nebo krémy využíváme na pokožku. Musíte se rozhodnout, jaký postoj k léčbě zvolíte. Nejlepší a nejjistější je návštěva dermatologa, který odebere stěry a na jejich základě předepíše léčbu. Ty by měly následovat i určitý čas po přeléčení pro kontrolu, je-li vše v pořádku. Je ale velmi důležité, za jakých podmínek stěry dermatolog odebere, aby nevyšly falešně negativní. Proto to včasné rozhodnutí, jestli se o léčbu pokusíte sami nebo pomocí lékaře. Použijete-li nějaký přípravek, pak i když se výsledek nedostaví, pravděpodobně dojde k dočasnému snížení množství bakterií nebo odstranění slabších  bakterií (přičemž silnější přežijí ve fotmě spór) a stěry pak nákazu neprokáží. Je tedy nutné vyčkat po použití kosmetického přípravku, alespoň 6 týdnů, po léčebných přípravcích z lékárny alespoň 3 měsíce. Pokud se rozhodnete rovnou pro jistější cestu stěrů, je tedy lepší na nehet do té doby nic neaplikovat. Bohužel se ne vždy ukáže ochota dermatologů rovnou udělat stěr.

Připravte si hodně trpělivosti. První účinky léčby se obvykle objeví až po 3 měsících. A nestane se tak, pokud nebudete dodržovat interval aplikace léku a ostatní opatření. Nehet se považuje za vyléčený, až odroste celá postižená nehtová ploténka a ještě i ta další již vzhledově zdravá. Léčba trvá minimálně rok, někdy i 4 až 5 let. Jedná-li se o postižení pouze jedním druhem bakterie a je zasažena jen velmi malá část nehtu (obvykle je to růžek nehtu nebo skvrna u kraje), pak je velká šance rychlejšího vyléčení. Pokud pedikérka viditelně postiženou část nehtu odbrousí, přípravek pravidelně používáme v celé oblasti nehtu a dodržujeme ostatní opatření, může se podařit vyléčit mykózu bez zásahu lékaře. Bohužel se takto stane jen v malém procentu případů. Každopádně je člověk už na vždy náchylný na recidivu onemocnění a je pro něj tedy vhodné, důsledně dodržovat prevenci!

Myslete na to, že bakterie se nacházejí i v lůžku a pokožce okolo nehtu! Je proto důležité léčit problém komplexně! Lékař obvykle k přípravku na nehet předepíše i krém nebo mast na okolní pokožku. Při ošetření nehtu jej dvakrát týdně mírně narušte pilníkem, aby se prostředek lépe dostal dovnitř a mohl tak účinkovat lépe (to samozřejmě neplatí u antimykotických laků). Znovu opakuji, že je extrémně nutné dodržet interval, v němž se má přípravek aplikovat. Je to stejné jako s antibiotiky. Pokud nanesete přípravek jen občas, nejen že nepůsobí, může na něj dokonce vzniknout rezistence, takže už jeho účinné složky nezaberou nikdy. Pokud je mykóza již více rozšířena, neobejde se léčba bez dodržení dalších opatření. Bakterie vydrží na okolních předmětech až 150 minut a v koberci se drží spora i 3 měsíce. Je proto nutná pravidelná desinfekce bot k tomu určenými přípravky, ponožek, prostěradel a ručníků (desinfekční prací gel) , podlahy, vany atd. Boty se musí po roce bohužel vyhodit a to až do vyléčení. Nezřídka kdy lék působí dobře, ale pacient se neuzdravuje, protože nevymýtil bakterie ze svého prostředí.

Jak při prevenci tak při léčbě je vhodné udržovat kvalitu nehtu. Je-li zdravý, lépe odolá nákaze. V obchodech můžeme koupit mnoho přípravků podporujících růst a kvalitu nehtu. Často i takových, které mají preventivní antimykotické účinky.

Nakonec bych vás po výčtu všech strašidelných informací o plísních nehtů chtěla ujistit, že trpělivost přináší růže, a že když se chce, pak všechno jde J. Takže vzhůru k lásce a péči o své nožky!