Popraskané paty, suchá noha

2022-02-21 19:08

Popraskané paty mohou být opravdu nepříjemnou záležitostí. Nevzhlednost a zadrhávání ponožek jsou jen předstupněm krvavých rýh na patách, do kterých se lehko dostává i mykóza. Někdo trpí suchostí celé nohy, kdy se k patám přidávají praskliny, mozoly až kuří oka či vrstvy ztluštělé pokožky na chodidlech.

Jsou různé příčiny vzniku. Nedostatečné prokrvení nohy, přílišná zátěž kvůli obezitě či zaměstnání, nevhodná strava... Je zajímavé, že někdo trpí více v létě, kdy se nosí otevřené boty a slunce, vítr, prach působí přímo na pokožku, kterou vysouší. Jiní mají více potíží v zimě, kdy se noha potí v botách a vydá tak vláhu z pokožky, která je pak nepřiměřeně suchá. Další vliv mají i některé léky, především endokrinologické. Upozorňuji, že často příčinou bývá špatně zvolená obuv. Větší procento lidí, kteří trpí na popraskané paty, nosí v práci pantofle. Často stačí vyměnit pantofle (a to i zdravotní) za uzavřenou obuv a patám se uleví. Někdy se praskliny na patách s mykózou dávají do souvislosti se zaplísněním střev. Je prokázáno, že ve stravě většinou chybí zinek a vitamín A.

Hlavní heslo zní: Mazat, mazat, mazat. Nejlépe i provádět zábaly nohou. Je nejlepší namazat nohy večer po sprše i ráno. A k tomu udělat jednou za týden zábal. Není ale jedno čím nohy namazat. Pokud mažete nohy sádlem nebo olivovým či kokosovým, mandlovým nebo lněným olejem, rozhodně neděláte špatně. Pokud se vám ale chce zainvestovat do přípravků speciálně určených pro suchou nohu nebo popraskané paty, rozhodně to stojí za to. Obvykle totiž obsahují látky, které pokožku změkčí, ta pak propustí větší množství účinných látek víc do hloubky. Nejvíce užívaným změkčovadlem je Urea, váš krém by jí měl obsahovat alespoň 20%. Další složky přípravků udržují v pokožce vláhu, některé ji dokonce přímo podněcují k vyšší tvorbě vláhy, jiné složky podporují odloučení odumřelých buněk, vyživují, dávají pružnost, ochraňují… Pro ranní mazání, kdy musíte rychle vklouznout do bot, jsou vhodné pěny, ty mají stejné složení jako krém, ale rychle se vstřebají. Mnoho firem má rychle vstřebatelné i krémy. Masti bývají hutné a v pantoflích pak budete bruslit. Nepoužívejte rozhodně přípravky s mátou a mentolem, ty vysušují!!

Pokud jste náchylní k mykozám, je vhodná prevence, protože popraskaná pokožka má narušený ochranný filtr. Stačí jednou až dvakrát týdně ponořit nohu do lavoru s 3 lžícemi octa nebo s několika zrnky Hypermanganu (opravdu jen několik zrnek tak, aby voda malinko zrůžověla, jinak hrozí popálení pokožky!). Pokud dáte do vody sůl, je mírně desinfekční a změkčuje. Nezapomeňte ale po lázni nohy namazat! Sůl a ocet vysušují! Pokud si chcete udělat lázně i pocitové, přidejte do vody výluh z heřmánku, levandule, měsíčku nebo dubové kůry. Působí desinfekčně a hojivě. Lidé s papírovou (tenkou) kůží, s varixy, vysokým tlakem, kožním onemocněním, diabetici by měly ve vodě setrvat kratší dobu!

Suchým nohám dělají velmi dobře zábaly. Nejjednodušší je zábal z krému, který používáte. Kdo věříte pouze přírodě, sáhněte po obyčejném sádle. Musí být ale domácí, ne s přídavkem soli. Po koupely, kdy jsou nohy čisté a pokožka otevřená, nohy osušte, namažte větší vrstvu krému či sádla, vsuňte nohy  do igelitového sáčku a pak do deky a sedněte si k filmu nebo ke knížce. Pokud vydržíte se zábalem celou noc, stačí dát ponožky a vlézt do postele. V sortimentu kosmetických firem již samozřejmě existuje spousta masek, určených pro suché nohy, obvykle stačí působení 15 – 30 minut.

Jednoduchá ale účinná babská rada zní: 1 šálek medu, 1-2 lžíce mléka, šťáva z 1 pomeranče. Med je známý pro zavodnění pokožky, kterou chrání před škodlivými bakteriemi. Mléko obsahuje vitamín A, ten je zase moc důležitý, co se týče zdraví a krásy v péči o pokožku. Pomerančová šťáva je silným antioxidantem, navíc stimuluje tvorbu přirozeného kolagenu. Příliš hustý med rozpusťte ve vodní lázni. Nechte ho povolit do táhnoucí se konzistence, lépe se vám spojí s mlékem i šťávou z pomeranče. Získáte příjemnou a hladkou směs. Do lavoru s teplou vodou namočte nohy a nechte je ponořené cca 30 minut. Kůže změkne a bude schopna využít účinných složek z naší substance. Aplikujte tedy vrstvu z promíchané směsi. Tento proces opakujte pár dní za sebou a do týdne ucítíte výraznou úlevu.

Největší otázkou je opracování kůže pemzou, rašplí apod. Čím častěji a čím víc pokožky odstraníte, tím rychleji se tvoří nová silná vrstva. Nejlepší je chodit k pedikérce na suchou pedikúru. Obvykle je potřeba začít intervalem po třech týdnech, ten se ale brzy prodlužuje. Pokud opracováváte paty doma, stačí jen dvakrát a následně jednou za týden. Paty v tomto případě opracováváme po odesinfikování a na sucho - pokud je pokožka nabobtnalá po koupely, odřete nežádoucí množství zrohovatělé kůže, která je pak tenká a o to víc praská, navíc se hned druhý den začne třepit. Pozor na desinfekci pemzy nebo použitého nástroje! Pokud na něm necháte kožní buňky shnít, riskujete tak zavlečení infekce při příštím použití a tím minimálně špatné hojení prasklin.

Každodenní pemzování je lepší vyměnit za peeling. Zní to vznešeně, ale je to jednoduchá, rychlá a účinná věc. Peeling na nohy lze koupit v drogeriích nebo lékárnách, je o něco hrubší než ten na obličej. Doma lze jednoduše vyrobit z hrubé soli smíchané s trochou olivového, mandlového nebo lněného oleje. Každý den při sprchování si naneste malé množství na dlaně a suché paty důkladně promněte. Odstraníte tak zrohovatělé kožní buňky a omezíte tím vznik tvrdé kůže.

Ráda bych upozornila také na lepidlo na praskliny, o kterém málo kdo ví. Prodává se v lékárnách pod názvem Filmogel. Stačí ho jedním tahem nanést a ono ochrání prasklinu před infekcí a zhoršením stavu. Bohužel by se nemělo používat, pokud již rána krvácí. Mnoha lidem ulehčí život s popraskanou patou také různé chrániče (například gelový) ze zdravotních pomůcek a lékáren. Chrání dané místo před námahou a nárazy, čímž podporují léčbu nebo předchází praskání.

A na závěr shrnutí. Pokud se chcete zbavit tvrdých popraskaných pat, nespěchejte, dejte tomu čas.  Začněte chodit na suchou pedikúru, mezitím každý den ráno a večer nohy namažte, při sprchování použijte peeling na ztvrdlá místa, jednou až dvakrát za týden namočte do lázně a použijte zábal. A nezapomeňte každý den s úsměvem vašim nohám poděkovat za to, jak vám slouží, a upřímně jim říct: „Mám vás rád!“.