Srovnání suché a mokré pedikúry

2022-02-21 19:12

Mokrá pedikúra je víc známé ošetření, kdy jsou v prvním kroku nohy klienta naloženy do vodní lázně s přípravkem, díky kterému je pokožka odesinfikována a změkčena. Po deseti minutách pedikérka prvně jednu a pak druhou (do té doby obvykle namočenou) nohu ošetří pomocí skalpelu, nůžek a dalších nástrojů. Pedikúra je oblíbena pro příjemný pocit nohou v teplé vodě, je rychlejší v případě vysokých nánosů pokožky a je lidmi zažita jako "Ta pořádná pedikúra". Zároveň je méně šetrná kvůli ostrosti nástrojů, s nimiž pedikérka pracuje, je tu větší riziko hygienického selhání - špatná desinfekce vaničky na nohy, použití jednorázových pilníků na více klientů apod. Mokrá pedikúra není vhodná především pro diabetiky, staré nebo nemocné lidi s papírovou (tenkou) kůží, klienty s popraskanýma patama, klienty s onemocněním kůže, dále také pro klienty s příliš vysokým tlakem nebo křečovými žilami.

Suchá pedikúra trvá obvykle podobnou dobu nebo bývá rychlejší. Pedikérka omyje a odesinfikuje nohy, v případě potřeby využije některé přírodní změkčující látky a pro ošetření nehtů, valů i chodidel použije vysokoratační frézku. Nespornou výhodou je bezpečnost, proto je vhodná například pro diabetiky, kteří nesmí být poraněni (jejich rány se často špatně hojí), naopak se může zhoršovat prognóza poranění. Jemnost ošetření je oceněna i u starších lidí, jejichž pokožka již nemá pevnou strukturu. Při suché pedikúře nevznikají žádné trhlinky a není prohlubováno takzvané roztřepení pokožky na příliš suchých patách. Při mokré pedikúře skalpel seřízne uvolněnou šupinku kůže, ale ta díky vodou nabobtnalé pokožce zůstane uvolněna a brzy se znovu roztřepí. Suchá pedikúra jemněji a systematičněji odstraňuje tvrdou vrstvu na patách a výsledek je tak dlouhodobější.

Cenově je obvykle suchá pedikúra o něco dražší. Pedikérka má větší výdaje za pořízení přístroje, frézy, elektriku, změkčovadla apod.  

Pokud klient není omezen zdravotním stavem a má vyzkoušené oba postupy pedikúry, volí obvykle vyloženě pocitově. Někteří nedají dopustit na suchou a jiní na mokrou pedikúru. Záleží na jejich pohodlí a spokojenosti.