Výběr obuvi

2022-08-09 18:03

Jakou délku boty

Při koupi bot je nutné vyzkoušet obě, protože se stává, že každá noha je jinak dlouhá. Pokud potřebujete změřit vhodnou délku boty, položte papír A4 ke zdi, stoupněte si na něj tak, abyste měli patu přiraženou ke zdi, a označte nejdelší část chodidla (pozor, nemusí to být vždy palec). Po změření přidejte ještě nadměrek 0,5 až 1 cm. Nohy musí mít v botě malinko volnost a během dne mohou otékat.

Jakou šířku boty

Široké boty bohužel nejsou módní a elegantní, ale naproti tomu jsou zdravé. Zkuste se postavit na papír, co nejvíce roztáhněte prsty a poproste někoho, aby vám takto obkreslil chodidla. Potom obrázky vystřihněte a přiložte je zespoda na podrážku boty. Tím krásně uvidíte, jak má být podrážka široká a jak široká je ve skutečnosti, jestli nejen nohu ale ani prsty bota nestlačuje.

Jakou podrážku

Podrážka by měla být pevná pod patou, aby zmírnila nárazy. Zároveň ovšem velmi dobře ohebná pod nártem, aby se mohla noha přirozeně odrážet od prstů.

Podpatek

Je známé, že nosit vysoké podpatky je nezdravé. Odborníci se shodují, že podpatek do výšky 2 cm ještě umožňuje noze fyziologické postavení a nezatěžuje ji natolik, aby vznikaly závažné následky. Měl by být rozhodně široký, aby mohla noha rozložit přirozeně rovnováhu na celé chodidlo.

Stélka

Při výběru bot si všímejte i stélky. Jejího materiálu a tvaru. Zjistěte také, jestli je stélka vyjímatelná. Lépe se tak udržuje hygiena boty a hlavně se stélka dá nahradit jinou, vhodnější nebo speciální. Existují totiž nejen zdravotní vložky do bot, ale i například uhlíkové vložky pro potivé nohy, sportovní vložky nebo například vložky na míru užívané při různých deformitách nohy.

Zdravotní stélka podporuje přirozené postavení klenby nožní. Pokud je ale naše noha zdravá a boty vhodně vybrané, umožní zdravotní stélka lenošení svalům, které klenbu tvoří, a tím, že svaly nemusí pracovat, ochabují a my naopak podpoříme vznik plochonoží.  A opačně noha s propadlou klenbou podporu zdravotní stélky uvítá, nedochází ke zhoršení stavu a pokud dotyčný začne i cvičit, může stav chodidel zlepšit nebo zcela uvést do pořádku.

Pokud používáte nějaký druh vložek do bot, je vhodné, mít je u sebe při koupi nových bot. Ne do každých bot se totiž pohodlně vejde vaše noha i s vložkou.

Materiál

Materiál je potřeba vzdušný a lehký. Pokud boty zapáchají nebo se na nohou tvoří plísně, je důležité boty očistit a vystříkat prostředkem proti plísním. 

Hygienická údržba

Pokud takto ošetřené boty na jednu noc uzavřete do igelitového sáčku, zamezíte zápachu i opětovnému přenosu bakterií na léčené nohy.